TU naisten joukkue taistelee SM-kullasta!

  

Naisten vesipallon SM-sarjassa saatiin finalistit selville kun Turun Uimarit voitti Porin Sentterit välierissä otteluvoitoin 2-0 ja Espoon Cetus teki saman tempun Uinti Tampereelle.

Puolustavan Suomen mestarin TU:n lähtökohdat mestaruuden puolustamiseen eivät kauden alkaessa näyttäneet kovinkaan hyviltä.  Joukkue menetti kolme tärkeää kevään mestaruusjoukkueen pelaajaa tulevalle finaalivastustajalleen sekä Melisa Niskasen Ruotsiin. Joukkueen mestaruuteen torjunut maalivahti Vilma Seppänen lopetti viime kauden jälkeen. Ennen ensimmäistä runkosarjaottelua vielä kokenut seura PM-kisoissa syksyllä loistanut Aija Hakala loukkaantui ja joutui jättämään pelit tällä kaudella väliin. Menetyksiä paikkaamaan saatiin venäläinen Diana Samsonova sekä yhden välikauden viettänyt alunperin porilainen mutta Turkuun opiskelemaan kotiutunut maalivahti Erika Alander. Välivuoden altaasta pitänyt vasuri Nea Kolu palasi myös joukkueeseen. Muuten lähteneiden isot saappaat ovat täyttäneet seuran omat junioritytöt.

Näistä lähtökohdista joukkueen pääsy finaaliin on jo iso saavutus, ovathan sekä Cetus että UiTa paperilla huomattavasti kokeneempia joukkueita ja molemmissa pelaa useampikin TU:n vetämän kansainvälisiin peleihin osallistuneen joukkueen runkopelaaja. Valmentaja Mika Wikström tietää, että finaalipeleissä kokemus on valttia ja TU:n nuoret tytöt joutuvat kovaan paikkaan.

Cetuksen joukkueessa pelaa kolmen viime kauden Suomen mestarin lisäksi Porin Senttereistä sinne siirtynyt kokenut Mikaela Tanke, joka on tottunut finaalipelien paineisiin.  Joukkueen paras maalintekijä tähän asti on ollut Julia Mähönen, joka pidettyään vuoden tauon vesipallosta näyttää jatkavan siitä mihin on totuttu. Cetuksen kokemuksesta kertoo sekin, että kun viimeksi joukkue pelasi SM-sarjassa kaudella 2014-15, niin tästä joukkueesta on edelleen mukana seitsemän pelaajaa.

Taktiikkapuolella Wikström saa laittaa parastaan, onhan finaaleissa vastassa Suomen vesipallosarjojen ainoa ammattivalmentaja kreikkalainen Anestis Pesmatzoglou. Haastetta siis turkulaisille riittää. Panoksien kasvaessa vastustaja näyttää ottavan kaikki keinot käyttöön ja on kyseenalaistanut TU:n venäläispelaajan pelioikeuden vetoamalla finaalien kynnyksellä Uimaliiton sääntöpykälään, joka selvästi on laadittu yksilölajeja varten. Vesipallosarjoissa on vuosien myötä pelannut useitakin ulkomaalaispelaajia ja ikinä ennen tätä sääntöpykälää ei ole vaadittu noudatettavaksi. Tällä hetkellä asiaa selvitellään Euroopan kattojärjestö LENiä myöten ja nähtäväksi jää joutuuko TU antamaan ylimääräistä tasoitusta vai saadaanko finaalit pelattua urheilullisesti reilusti. 

Wikströmin mukaan TU lähtee takaa-ajajan rollistaan huolimatta taistelemaan jokaiseen finaalipeliin. Vaikka TU oli runkosarjan kohtaamisissa parempi, vaatii finaalivoitot joukkueelta täydellistä onnistumista ja jokaisen pelaajan täydessä iskussa olemista. Pienempiinkään sairastumisiin tai loukkaantumisiin ei nyt ole varaa.